dušan-vučko Svet24.si

»Glede volilne udeležbe bi si morale ogledalo ...

1_ana tavčar Svet24.si

Ana Tavčar je morala to ponižno sprejeti

zvezdana mlakar Svet24.si

Zvezdana Mlakar združila moči s sinom Majem

tonin novak nsi pl Reporter.si

Nož v hrbet Ljudmili Novak: Matej Tonin pred ...

20210401-01055055 Necenzurirano

Zaposlenim dala hitre teste, zaradi katerih jo ...

Anja Ramšak Njena.si

Šok za poslušalce: Anja se ne vrača v jutranji ...

inter handanovic pokal Ekipa24.si

ŠKANDAL! Juventus zahteva ponovitev tekme z ...

Novice Ljubljana

Za pomoč prašičerejcem 3,6 milijona evrov proračunskih sredstev

Piše: STA

Čas objave:
06.05.2021 06:43

Vlada je izdala odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka pri reji prašičev zaradi posledic drugega vala epidemije covida-19 za obdobje od 1. novembra 2020 do 31. januarja. Za ta ukrep je predvidenih 3,6 milijona evrov iz državnega proračuna.

Namen ukrepa je dodelitev finančnega nadomestila upravičencem v sektorju prašičjega mesa zaradi izpada dohodka zaradi drugega vala epidemije covida-19, zaradi najmanj 30-odstotnega izpada dohodka glede na povprečje med leti 2017 in 2019, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Vzroki za izpad dohodka so negativne spremembe na trgu, predvsem neprodaja dražjih kosov prašičjega mesa in mesa nasploh, zaprtja gostinskih obratov in javnih zavodov. Kot posledica pojavljanja viškov prašičjega mesa na trgu so drastično padle odkupne cene prašičjega mesa.Izpad dohodka v sektorju se predvsem izkazuje z nižanjem neto dodane vrednosti pri reji prašičev. Ta izpad je bil v tem obdobju v višini 99,3 odstotka, v decembru lani in januarju letos pa je bil negativen, tako da je prikazoval čisto izgubo, so pojasnili na kmetijskem ministrstvu.

Glede na navedeno je za obdobje od novembra 2020 do januarja 2021 predlagano finančno nadomestilo v višini 156 evrov na glavo velike živine - prašičev pitancev oz. 306 evrov na glavo velike živine - plemenskih prašičev.