hrvaška policija Svet24.si

Pogrešano osemletno Taro po enem letu našli na ...

Dejan Čretnik 2 Svet24.si

Zlorabili smrt slovenskega režiserja: bivša ...

Mitja Okorn Svet24.si

Avtor dokumentarca o covidnih bolnikih "v šoku"

milan kucan 1990 bobo Reporter.si

Ljerka Bizilj: Kako sem postala »Kučanova ...

oshkosh, lkov 4x4, matej tonin Necenzurirano

Zakaj Tonin ni razkril, da bo kupil še 100 ...

Luka Dončić Njena.si

Luka Dončić zapustil Slovenijo

barcelona pm Ekipa24.si

Je BARCELONA po tej tekmi dosegla dno?! Navijači ...

Novice Ljubljana

Za pomoč prašičerejcem 3,6 milijona evrov proračunskih sredstev

Piše: STA

Čas objave:
06.05.2021 06:43

Vlada je izdala odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka pri reji prašičev zaradi posledic drugega vala epidemije covida-19 za obdobje od 1. novembra 2020 do 31. januarja. Za ta ukrep je predvidenih 3,6 milijona evrov iz državnega proračuna.

Namen ukrepa je dodelitev finančnega nadomestila upravičencem v sektorju prašičjega mesa zaradi izpada dohodka zaradi drugega vala epidemije covida-19, zaradi najmanj 30-odstotnega izpada dohodka glede na povprečje med leti 2017 in 2019, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Vzroki za izpad dohodka so negativne spremembe na trgu, predvsem neprodaja dražjih kosov prašičjega mesa in mesa nasploh, zaprtja gostinskih obratov in javnih zavodov. Kot posledica pojavljanja viškov prašičjega mesa na trgu so drastično padle odkupne cene prašičjega mesa.Izpad dohodka v sektorju se predvsem izkazuje z nižanjem neto dodane vrednosti pri reji prašičev. Ta izpad je bil v tem obdobju v višini 99,3 odstotka, v decembru lani in januarju letos pa je bil negativen, tako da je prikazoval čisto izgubo, so pojasnili na kmetijskem ministrstvu.

Glede na navedeno je za obdobje od novembra 2020 do januarja 2021 predlagano finančno nadomestilo v višini 156 evrov na glavo velike živine - prašičev pitancev oz. 306 evrov na glavo velike živine - plemenskih prašičev.