Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Ljubljana

Začenja se pilotno e-testiranje NPZ

Piše: STA

Čas objave:
22.03.2021 10:54

Za dobrih 40.000 učencev devetih in šestih razredov se danes začenja pilotno e-testiranje nacionalnega preverjanja znanja (NPZ). Namen je, da se učenci seznanijo z računalniškim programom in različnimi tipi nalog. Sočasno bo e-test reševalo do 5000 učencev, za kar so šole razdeljene v dve približno enaki skupini po številu učencev.

V tem tednu oz. do petka bodo na 441 osnovnih šolah z izjemno šol z nižjim izobraževalnim standardom izvedli pilotno e-testiranje učencev 6. in 9. razredov. Z njim bodo ugotavljali, kakšne so možnosti za reševanje NPZ z računalnikom ali tablico za celo populacijo sočasno v šolah, pa tudi samostojno od doma.

Poleg seznanitve z računalniškim programom bodo učenci hkrati s testiranjem preizkusili, kako ta deluje, ko ga hkrati uporablja več tisoč učencev, kako zmogljiv je sistem in katere so težave, ki se lahko pojavijo, je v petek pojasnil direktor Državnega izpitnega centra (RIC) Darko Zupanc.

Učenci bodo ob vstopu v program reševali različne tipe nalog in preizkusili različne tehnike reševanja ter različna orodja in pripomočke za reševanje nalog. Vsak učenec bo isti dan popoldne lahko test preizkušal še sam doma na domačem računalniku.



Predviden čas za reševanje je 60 minut (45+15), za učence italijanskih oz. dvojezičnih šol bodo testi pri učnem jeziku prilagojeni, v ostalem delu pa prevedeni. Testi se bodo prilagodili tudi učencem s posebnimi potrebami, kot je povečava velikosti prikaza, sodelovanje pomočnika in podobno.

Tretjina testa bo iz materinščine, tretjina iz matematike in tretjina iz tujega jezika. Na koncu bo nekaj vprašanj o osebni izkušnji pri e-testu. Z e-testom ne bodo preverjali znanja, tako učenci ne bodo prejeli rezultatov.

Sočasno naj bi e-test reševalo do 5000 učencev, za kar je RIC šole razdelil v dve približno enaki skupini po številu učencev. Vsaki šoli je določil dan izvedbe in več terminov. Večina učencev bo e-test reševala v računalniških učilnicah, ki jih bo treba pred vsako naslednjo skupino primerno prezračiti in razkužiti.