hurgada, plaža Svet24.si

Morski pes je do smrti pogrizel še romunsko ...

šolar, šolarka Svet24.si

Fenomen slovenskega znanja: vsi odlični in vsi ...

kdo vam laze1 Necenzurirano

Kdo vas hujska #kolumna

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

sveca Ekipa24.si

Tragedija! Nogometaš storil samomor! Vrgel se je ...

Zvita feltna Njena.si

Pevec slovenske skupine se je poročil

olimpija stozice mm Ekipa24.si

Olimpija ima novega trenerja! Jutri bo prestavila ...

Novice Črnomelj, Novo mesto

Zakaj mladi zapuščajo Belo krajino?

Piše: R.K.

Čas objave:
20.02.2020 13:18

Regijski NVO center v petek, 21. februarja, ob 16. uri, v Črnomlju prireja odprto javno razpravo na temo, zakaj mladi zapuščajo rojstno Belo krajino.

AGORA_vabilo_1_0.jpg
Zk bi ostal v Beli krajini?
Foto: DRPD NM

»Po vzoru grških agor, kjer so potekale javne razprave, bomo dvakrat letno organizirali odprto debato na izbran družbeni izziv, kot so aktivacija mladih, povezovanje na področju turizma, medgeneracijsko sodelovanje, storitve za starejše ipd. V Beli krajini oz. Črnomlju jutri začenjamo z mladimi in po napovedani udeležbi tako mladih kot predstavnikov občin in vrste javnih zavodov si obetamo res zanimivo razpravo,« je pred prvo agoro, ki bo med 16. in 18. uro potekala v večnamenskem prostoru črnomaljske knjižnice, povedala vodja projekta Maja Žunič Fabjančič iz Regijskega NVO centra JV Slovenije.

»Težava, pa ne le Bele krajine, ampak tudi širše, je denimo pasivnost mladih. Ti na eni strani povedo, da v domačem kraju ne morejo ostati, da se tu nič ne dogaja, da so preveč slabe prometne povezave, da nimajo možnosti zaposlitve, reševanja stanovanjskega vprašanja, da se njihov glas nikjer ne sliši ipd. Na drugi strani neke politike vodijo občine in vrsta ustanov, podjetniki denimo tarnajo nad pomanjkanjem delovne sile. Zato želimo vse te različne dele lokalne skupnosti soočiti in se skupaj lotiti vprašanja, zakaj bi mladi sploh ostali v Beli krajini oziroma kako doseči, da bodo,« je dodal soorganizator Jure Matkovič, vodja Mladinskega centra Bit Črnomelj.

Na jutrišnji agori je udeležbo potrdilo že več kot 30 ljudi, a organizatorji pravijo, da so dobrodošli vsi. Dogodek bo moderiran in bo trajal dve uri.