Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

AVDIO: Zaradi močnega jugozahodnika oranžno opozorilo za vso državo

Piše: STA

Čas objave:
10.02.2020 07:56

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) bo jugozahodni veter najmočneje pihal danes čez dan. Najmočnejši sunki bodo v vzhodni in severovzhodni Sloveniji, kjer so zlasti na višjih legah verjetni vetrolomi večjih razsežnosti. Arso je zato za celotno državo izdal oranžno opozorilo.

Ponekod brez elektrike

Zaradi posledic močnega vetra so marsikje težave pri oskrbi z električno energijo. Ponoči je prišlo do večjih izpadov tudi na območju Ivančne Gorice. Nekatere težave so pristojni že odpravili, a je glede na napovedan močan veter prekinitve oskrbe z elektriko pričakovati tudi danes čez dan. Prejšnjo noč, je okoli 23. ure, na Jurčičevi cesti v Višnji Gori, v občina Ivančna Gorica, zagorel električni drog, ki se je nato prelomil in padel na bližnje ciprese. Gasilci so požar pogasili, na tem območju je bilo brez oskrbe z električno energijo 1709 gospodinjstev, delavci elektro podjetja pa težave še odpravljajo, še kažejo podatki uprave za zaščito in reševanje.

Na vzhodu in severovzhodu Slovenije bo veter po nižinah v sunkih dosegel hitrost od 70 do 100 kilometrov na uro, v višjih legah pa tudi nad 100 kilometrov na uro, je za STA pojasnil Arsov dežurni meteorolog Benedikt Strajnar. Drugod po državi pa bo na izpostavljenih mestih in višjih legah veter dosegel hitrosti od 70 do 90 kilometrov na uro.

Na severovzhodu države bo veter oslabel danes zvečer, na jugu pa v torek zjutraj. Vreme bo danes pretežno oblačno. V zahodnih in osrednjih krajih bo občasno deževalo, proti večeru pa bo pas padavin zajel tudi severovzhodne kraje. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 8, najvišje dnevne pa od 9 do 15 stopinj Celzija. V Beli krajini se bo jutri ogrelo tudi do 17 stopinj, v Posavju in na Dolenjskem bo jutri od 12 do 16 stopinj. 

Že sredi prejšnjega tedna so močni sunki vetra povzročali nevšečnosti marsikje po Sloveniji, največje razdejanje pa je bilo na območju Kranja. Zaradi podrtih dreves so bile zaprte številne ceste, poškodovanih je bilo večje število vozil in objektov. Takrat severni veter je podiral tudi telefonske in električne drogove.

Dežurni prognostik z Agencije za okolje Janez Markošek

Vremenska napoved 10.02.2020