Princ Harry, princ William Svet24.si

Tako slabi so odnosi med Williamom in Harryjem ......

himars Svet24.si

Bo to novo orožje, s katerim bodo Ukrajinci ...

Janez Janša Necenzurirano

Veliki poraženec #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Razkrito ozadje Logarjeve kandidature: Janša ...

luka modric Ekipa24.si

Uff, kakšna lepotica, ste jo videli?! Na tribunah...

Sanjski moški Njena.si

Evo Luno napadli, ker je očrnila Arijanno

Luis Enrique 22 pm Ekipa24.si

Srce parajoče besede o umrli hčerki: Španski ...

Moje mesto

Moje mesto - moje mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
03.05.2022 12:41

V tokratni oddaji se bomo sprehodili po starem mestnem jedru. Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto je v praznih izložbah v mestnem središču postavila na ogled razstavi o knjižnih delih o Novem mestu ter pomembnejših trenutkih v novomeški knjižnici v preteklem letu.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto tudi v letošnjem letu nadaljuje s pripravo razstav v praznih izložbah v središču Novega mesta. V marcu so tako v izložbi nekdanje trgovine z naravno kozmetiko postavili na ogled razstavo Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v letu 2021, kjer si lahko ogledate pomembnejše trenutke preteklega leta v novomeški knjižnici, nekaj zanimivih statističnih podatkov ter kaj vse se je dogajalo in kdo jih je obiskal.

V izložbi nekdanje čokoladnice pa je na ogled razstava O Novem mestu so pisali ..., izbor knjižnih del o Novem mestu, ki vam v branje ponuja knjižna dela, katerih osrednja tema je naše mesto – Novo mesto. Skoraj sedem stoletij dolga preteklost mesta je zapisana v številnih zgodovinskih pregledih. Svoj košček v mozaik védenja o Novem mestu dodajo tudi številni zborniki, ki pričajo o delovanju novomeških podjetij, društev ali ustanov. Novo mesto je vedno navdihovalo tudi pesnike in pisatelje, ki so dogodke iz novomeške preteklosti uporabili kot literarni motiv v pesmih, povestih in romanih. In ne nazadnje, utrip minulih časov zaznamo tudi v pričevanjih Novomeščanov, ki so v besede in stavke ujeli svojo življenjsko pot.

Že Bogo Komelj, prvi ravnatelj novomeške knjižnice, po katerem se imenujejo knjižnične posebne zbirke, je občasno poskrbel za postavitev razstav v izložbah v središču Novega mesta. Novomeška knjižnica je v zadnjih dveh letih v praznih izložbah na Glavnem trgu in Rozmanovi ulici na ogled postavila že vrsto priložnostnih razstav pod sloganom Ljubo doma, kdor ga pozna. Na ta način zapolni prazne izložbe v mestu z novimi vsebinami, predstavlja lokalno kulturno dediščino ter hkrati s selitvijo razstav izven knjižničnih zidov ponuja možnost ogleda razstav tudi Novomeščanom, ki redkeje zahajajo v knjižnico. Še zlasti so bile razstave v izložbah opažene v času epidemije, ko so kulturne ustanove delovale v omejenem obsegu. Zaradi izjemnega zanimanja in pozitivnih odzivov so sklenili nadaljevati s tovrstnimi razstavami tudi v prihodnje.

Novo mesto - moje mesto, 3.5.2022