profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O razkuževanju večstanovanjskih stavb in o donaciji motokluba Divja jaga

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
01.04.2020 11:30

V današnji oddaji obširneje objavljamo pomembne informacije glede zajezitve širjenja okužb s covidom19, spregovorili pa smo tudi o donaciji motokluba Divja jaga Domu starejših občanov v Metliki.

Za uvod smo se ustavili pri odloku o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah ter o prepovedi gibanja izven občin, ki je začel veljati z nedelje na ponedeljek opolnoči.

Mestna občina Novo mesto se je ob tem odločila, da v obdobju pandemije ne bo zaračunavala najemnin za prostore, zemljišča in terase najemnikom, ki skladno z ukrepi vlade v tem času ne smejo poslovati. K podobnim ukrepom pozivajo tudi zasebne lastnike, da oprostijo, znižajo ali odložijo plačilo najemnin tistim podjetnikom, ki v teh koronačasih ne poslujejo.

Policisti so z novim odlokom o omejitvi gibanja posameznikov izven občin začasnega ali stalnega prebivališča prejeli dodatna pooblastila. Tudi o tem smo govorili. Čeprav v odloku ni navedeno, da za dokazovanje poti na delo oziroma z dela oseba potrebuje potrdilo od delodajalca, pa policija svetuje, naj ima posameznik pri sebi karkoli, kar dokazuje trditve o nujnosti poti v drugo občino.

Štab civilne zaščite Občine Kočevje – tako kot vsi po državi - vsakodnevno spremlja situacijo v lokalnem okolju in širše. V tesnem sodelovanju z vsemi lokalnimi deležniki usklajujejo protokole za varno delovanje in zaščito javnosti, s posebno skrbnostjo do ranljivejših skupin. Nekaj pomembnih informacij objavljamo iz občine Kočevje.

Moto klub Divja jaga, ki trenutno združuje 32 članov iz celotne Bele krajine, pa se je v teh težkih časih odločil za pomoč najbolj prizadetemu območju jugovzhodne Slovenije - Domu starejših občanov Metlika. Tudi o tem smo poročali.

Ob koncu oddaje pa še o razkuževanju večstanovanjskih stavb. Nekaj napotkov Kemijskega inštituta Ljubljana in Nacionalni inštitut za javno zdravje.Varekina in Arekina sta za te namene čisto primerni. Delovno raztopino iz Varikine se na primer pripravi tako, da se en deciliter proizvoda razredči v petih litrih vode, v nobenem primeru pa se ga ne sme mešati s čistili in detergenti. Za učinkovito dezinfekcijo je treba raztopino po nanosu pustiti, da se posuši, pred tem pa je priporočljivo te površine očistiti z navadnimi čistili. Razkužiti je potrebno najbolj izpostavljene površine - predvsem kljuke, stikala, dvigala in zunanje domofone. Ograje v notranjih stopniščih je smiselno dezinficirati predvsem na zgornji oz. oprijemalni letvi, vsi, ki v stavbi živijo, pa naj se jih čim manj dotikajo. Zvonce in kljuke vhodnih vrat stanovanj pa morajo razkuževati lastniki sami.

Podrobneje o vseh omenjenih temah v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec. 

Oddaja "S Krko naokoli", 01.04.2020

O donaciji motokluba Divja jaga in o razkuževanju večstanovanjskih stavb