profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov: zakon po željah glavnega...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

S Krko naokoli

SKN (avdio): Ureditev območja ob Radulji

Piše: V.M.

Čas objave:
24.12.2020 10:35

Občina Škocjan ima pred sabo velik projekt.

Pomembnosti urejenega, čistega in zdravega okolja se že nekaj let vedno bolj zavedajo tudi občine v naši regiji. In z veseljem poročamo o številnih, okolju prijaznih projektih, ki tečejo na naših tleh. In tudi danes bomo govorili o enem izmed takšnih projektov. Torej vas vabim, da se skupaj z mano preselite v občino Škocjan. Zakaj? Ker se tam lahko pohvalijo s projektom, ki nosi naslov Ureditev območja ob Radulji.
Radulja je nekaj deset kilometrov dolg potok, levi pritok reke Krke. V svojem zgornjem toku, v krajšem, a divjem kanjonu s skoraj navpičnimi bregovi, ustvarja manjše glasne in šumeče slapove in skoke. Ob Klevevški Toplici se torej prične soteska Radulje, ki se dviga približno 100 m navzgor. Tu se je Radulja globoko zarezala v pas triadnih apnencev, strmec pa premaguje v številnih slapičih, ki so v hudi zimi vklenjeni v led, spomladi in jeseni pa precej glasni. Po glasnih brzicah Radulje so poimenovali tudi bližnji Klevevž, saj Klingenfels pomeni „pojoči slapovi“. Pri Klevevžu Radulja ustvari prebojno sotesko z več strmci in manjšimi slapiči. Na dnu soteske se Radulja v manjši akumulaciji ponovno umiri, njen tok pa se obrne za 180 stopinj v smeri Krškega polja. V Krko se izliva vzhodno od Dobrave pri Škocjanu.
V Sloveniji je še mnogo drobnih in turistično neizkoriščenih zanimivosti. Prav gotovo slikoviti mlin, šumelišče Radulje in topli izvir z bazenčkom prav gotovo sodita mednje. In kako ju najdete? Iz Šmarjete vodi cesta proti severu. Po kilometru je most čez Raduljo. Takoj za mostom zavijete na levi odcep in s ceste boste videli cerkev Sv. Marije. Če nadaljujete pot do cerkve in naprej do križišča, morate takoj za križiščem zaviti navzdol na levo, dokler ne pridete do mlina. Do toplega izvira in šumelišča je le 100 m pešpoti. Ali ste vedeli, da imajo slovite Klevevške toplice izvir termalne vode, ki ima temperaturo kar 24,8 stopinj Celzija? Istoimenski srednjeveški grad Klevevž, ki se nahaja tik nad že omenjenimi brzicami Radulje je bil v pisnih virih prvič omenjen v 13. stoletju. Klevevž, po nemško Klingenfels, oziroma Zveneča skala, je v svoji dolgi zgodovini preživel kar nekaj težkih trenutkov. Dvakrat so ga oblegali, a nikoli zavzeli, Turki. Več sreče je imel madžarski kralj Matija Korvin leta 1479. Žal je klonil med drugo svetovno vojno. Bil je požgan in namesto, da bi dočakal lastno obnovo je postal priročen kamnolom okoliškim prebivalcem. Danes nanj spominja predvsem deloma ohranjen grajski park, star mlin in številna gospodarska poslopja. 
V okviru projekta Ureditev območja ob Radulji, bo preurejena dostopna pot, ob njej razgledna ploščad kot razgledišče za druženje in opazovanje okolice. Na travniku ob Radulji bo urejena krožna peščena pot. Ob njej bosta urejeni dve izobraževalni točki: tiha opazovalnica in učilnica na prostem ter stopnice za dostop do Radulje. Narejen bo tudi most čez Raduljo, ki bo namenjen za uporabo pešcem in kolesarjem, ki bo omogočil prehod tudi invalidom in vozičkom. Programske aktivnosti bodo osredotočene na izobraževalne vsebine (izobraževanja, delavnice), kakor tudi na izvedbo usposabljanja za interpretatorje ter oblikovanje programa interpretacije območja ob Radulji. Območje ob Radulji bo postalo tudi zelena sprehajalno-rekreacijska površina. 
Še veliko več informacij boste dobili v današnji oddaji S Krko naokoli, ki jo je v srcu Dolenjske pripravila Vanja Movrin. 

S Krko naokoli 24122020